tiistai 8. heinäkuuta 2014

De bästa chokladbollarna!

Dessa är det allra godaste "hälsosamma" bakverk jag gjort hittills. Smakar himmel då de varit i frysen - ju längre desto bättre! Rekommenderar dig verkligen att testa josefineanderssons chokladbollar. Hon har annars också många andra bra boll-recept. Gjorde idag en liten variation från detta recept. Såhär gjorde jag just dessa.
10 dadlar
0,5 dl russin

2dl havregryn
1dl vassleproteinpulver (hera) med vaniljsmak
drygt 3 msk raw kakaopulver
3 krm vaniljpulver
1 msk carobpulver (johanneksenleipäpuu)
lite salt

4 msk smält kokosolja
2 msk vitt te (eller vatten)

havregryn och kokosflingor till rullning


Lägg dadlar och russin i blöt en stund. Häll av vattnet (eller spara och använd istället för vita teet?!) och mixa med stavmixer till en gegga. Blanda sedan alla torra ingredienser sinsemellan och tillägg geggan. Blanda med en gaffel. Koka lite vatten och låt en tepåse dra en stund. Tillägg 3 msk kokosolja (~0,5 dl) och två msk av teet. Om du ännu tycker, tillsätt en till msk kokosolja. Blanda med gaffeln och rulla i havregryn och kokosflingor. FRYS! Okej du måste inte, men testa iallafall skillnaden med en.

Dessa bollar äter jag när som helst - till frukost, efter träningarna, då det är brottom, i bilen, bussen... Alltså helt enkelt då det behövs extra energi. Om man helst inte äter stora satser kött och mjölkprodukter, men vill vara säker på tillräckligt intag av protein, tycker jag det är roligt att få det ur goda bakverk. Vassleprotein är ju dock extraherat ur mjölk, men jag använder detta främst för att det ger så härligt god vaniljsmak. Veganskt alternativ, risprotein? Annars kan man ju testa att använda olika mjöl (kokos, mandel, maca?) eller annat torrt istället. Viktigt att komma ihåg är ju att protein aldrig är bra intaget i överdrivet stora mängder. (Det kan t.o.m. orsaka toxiner i kroppen, samma som med överdosering av allt annat också.)

2 kommenttia: