keskiviikko 26. marraskuuta 2014

min wannabe Crème brûlée

Som yngre var jag helt galen i crème brûlée och lagade det jätte ofta. Vi har t.o.m. en gasbrännare endast av den orsaken. Har ett tag funderat på en lite annan version av den traditionella franska efterrätten. Vet dock inte om detta får kallas för det riktiga namnet.. Men konsistensen blev överraskande lik originalet, och smaken både karamellig och fräsch.


  • en burk kokosmjölk
  • 4 äggulor
  • drygt 0,5 dl kokossocker
  • en vaniljstång och/eller vaniljextrat/-pulver/-socker
  • en halv lime (citron går också, använd då mindre)
  1. sätt ugnen på 150 grader C
  2. häll kokosmjölken i en helst tjockbottnad kastrull. Skrapa ut vaniljstångens frön eller använd andra vanilj-smaksättare. Tvätta limen, riv halvans skal och pressa nästan all saft ur halvan. Blanda regelbundet, låt mjölk-vanilj-lime blandningen långsamt koka upp och ta bort från plattan
  3. vispa lätt äggulorna med sockret. Tillsätt mjölken och vispa försiktigt. Försök undvika alltför mycket bubblor
  4. häll upp i formar (till mig blev det fem stycken) och grädda i ugnen över ett vattenbad i 50-60 minuter
  5. låt svalna i rumstemperatur någon timme, sedan i kylskåpet minst ett par timmar; helst över natten
  6. servera med socker bränt gyllenbrunt med gasbrännare. Här funkade det inte med kokossocker då det är så tjockkornigt. Jag rekommenderar att testa med det finkornigare indiansockret

4 kommenttia:

  1. Oj dom dä bildena ser jätte fräscha o fina ut me limebitana!

    VastaaPoista
  2. Gudgudgud dedä ser gott ut!! Varföör slås jag aldrig av inspiration att testa något nytt fräsht recept? <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeejee <3 haha ja ha nu på sistone haft kunnon inspis att baka men int har ja heller allti så de e nog helt ok :) o dehä recepte e faktiskt from scratch self made! här by the way :D
      Poista

      Poista