maanantai 13. heinäkuuta 2015

äppel-kinuski-cheesecake

Mitt andra recept som jag i hittat på själv! Med inspiration från detta och detta recept. Kakan är inte en raw-cake, utan helt enkelt en lite annan version av en cheesecake. Eller kanske mer som en moussekaka enligt Vera.. Men hursomhelst ganska bra också för att man kan komma undan med relativt billiga ingredienser.



KINUSKISÅS
  • 1 burk (400ml) kokosmjölk
  • drygt 2 dl kokossocker
  • ingefära+salt
"Kinuskisåsen" blandas i fyllningen. Den tar ganska länge att göra så börja med den. Koka kokosmjölken och kokossockret (eller vilket som helst socker) i en tjockbottnad kastrull. Efter att det börjat koka kan du sänka värmen och se till att det bubblar lite hela tiden. Om du vill ge lite mer smak, kan du t.ex. riva i lite ingefära och tillsätta salt i dethär skedet. Låt bubbla sådär i allafall en timme. Då såsen börjar se mörk och bra ut, flyttar du bort kastrullen från plattan och låter svalna.

BOTTEN
  • 10 knäckebröd
  • 2dl valnötter
  • några nypor salt
  • 1,5 mosad banan
  • vatten ( och någon olja?)
Fördela knäckebröden mindre och mixa i en mixer. I med valnötterna och mixa. Mosa en banan och blanda med brödnötsmjölet. Tillsätt salt. Tillsvidare är massan väldigt torr, och då är det bara att hälla i vatten tills du får önskad konsistens, någon matsked i taget. Om du vill kan du ersätta en del av vattnet med någon olja. Vi råkade ha MCT-olja hemma så droppade i lite av det, hehe. Sätt i en sådär perusstor kakform, varefter in i kylskåpet. Denhär satsen blir alltså ganska stor, sådär som en normal kaka.

FYLLNING
  • 3 (x 200g) burkar grynost 
  • 230g turkisk yoghurt 
  • kinuskisåsen
  • 5msk agar agar eller motsv. som får smet att stelna, t.ex. gelatinblad - någon msk. fiberhusk kan också ersätta en del (det är inte så noga)
  • 1 citron + lite vatten
Mixa grynosten så gott det går i en mixer. Tillsätt turkisk yoghurt (eller vilken yoghurt du vill, jag valde turkisk för den är härligt fet och fyllig). 
Pressa en citron och lite vatten + lite av kinuskisåsen i en kastrull. Tillsätt agar agar och koka upp tills  det smälts i. Tillsätt i mixern. Häll i även resten av kinuskisåsen. Ta formen ur kylskåpet och häll på bottnet.




TOPPING
  • 2 kokade äppel mosat
  • 2msk chiafrön / fiberhusk (psyllium)
  • vanilj
  • kanel
  • honung (+ mjuka dadlar)
  • mer äppel
Skala och skär äpplen i mindre bitar och koka i vatten mjuka. Häll av vattnet och mosa. Hit blandar du resten som du vill. Chiafrön/fiberhusk, vanilj, kanel, du kan också mosa i dadlarna eller bara ha honung.
Smeta ut över kakan och dekorera med mer äppel. Låt kakan stå i kylskåpet tills den stelnat. 

Reseptet kan kännas lite råddigt, men är det några frågor så fråga! Själv gillar jag denna mycket och tycker slutresultatet är värt mödan :)

2 kommenttia:

  1. Härregud dendä ser god ut!! Hu kan du ba trixa ihop nå eget ja fattar int...ja sku så moka nåt om ja int sku följa ett o samma recept ti en kaka!! :o najjsss!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee tack! ^^ Hahha nångång får ja ba nån idé som ja måst testa, ibland failar de helt o ibland blir ja riktigt nöjd :D o noog sku du klara de oxo! Du måst ba testa ;)

      Poista