keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

sommarsol och nya recept

De två senaste dagarna har varit så sköna! Solen har skinit, jag har träffat lite kompisar, skrivit klart en bokrapport, varit på skjutbanan, sett en bra finsk film som heter Äkkilähtö, tvättat kläder, sorterat hemma, spelat badminton, fått "privatlektion" i thaiboxning och inte haft något jobb, fram tills nu på kvällen. Men idag är min sista dag här! Dagen jag väntat på så länge. Ända sedan jag ringt detdär telefonsamtalet en kylig kväll den 6 april, och kommit överens att sluta vid midsommar.

bild tagen av Linn den 24 maj

Något jag skrivit om tidigare, men vill bara understryka än en gång; snälla du, stanna inte någonstans där du upplever att du inte uppskattas för allt jobb du sätter ned. Om du försöker ditt bästa och det bara inte blir bättre, sluta. Gå vidare och börja något nytt. Annars slutar det med att din energi sugs ur dig totalt och att också allt annat börjar kännas skit.

Och ja, något annat jag gjort, är att testat lite nya recept! Jag hade börjar fasta på flyget hem från Delhi, men då jag den andra dagen sitter i bussen på väg hem, börjar jag känna spyreflexer och måste stiga ur bussen. Inget annat än en spyig rap dock (you're welcome), men detta utöver konstiga smärtor här och där så var det nog tid att äta något. (Vet verkligen inte vad det berodde på, då förra gången gick så bra..) Så började jag småningom och äta, men med ett ny sorts entusiasm och intresse för vad jag verkligen stoppade i magen. Nu ska jag börja testa så gott jag kan och har råd på recept som jag sparat här och där från tidigare.

Igår bestämde jag mig för att fixa lite sallad och en avokadohummus med tahini, då jag tidigare fått en stor burk tahini av mamma. Inspirationen kom härifrån.


i salladen hade jag
 • färdig salladsblandning
 • morot
 • rädisor (inklusive bladen då de sägs innehålla den mesta av näringen)
 • ett väldigt löskokt ägg
 • avokadohummus
i hummusen mixade jag
 • avokado
 • kikärtor
 • tahini
 • citronsaft
 • olivolja
 • salt och några andra kryddor från kryddskåpet

Det andra jag testade den dagen, var en morotskaka som jag såg möjligheten att ha perustofu i. Urspr. receptet härifrån. Före du börjar utvecklar någon skeptism, vill jag understryka att denna kreation var uppskattad av både min rumskompis och pojkvän som smakade.

 1. Först ugnen på 225 grader. Så gjorde jag två större morötter och 200g mjuka dadlar som jag blötlagt en stund till mos i min effektiva mixer. Så i med 1tsk kanel och 1tsk kardemumma, varefter jag tillsatte 2 ägg, 1tsk bakpulver och 1,5dl av de nötterna jag råkade ha för stunden, alltså cashewnötter och salta jordnötter. Du kan även testa med valnötter.
 2. In i ugnen till - enligt receptet 30-40 minuter - men till mig räckte 20 minuter.
 3. I fyllningen hade jag ett tofupaket från alepan som vägde 225 gram. Du kan också testa med "Tofutti färskost" om du hittar något sånt. Och så i med saften och det rivna skalet av en citron, lite salt och honung efter smak - 1 msk kan räcka. Sen mixade jag med en handmixer till en smet.
 4. Smeten på bottnen och dekorera hur/om du vill. 

2 kommenttia: